Mleko je bezbedno

Bez autora
Mar 07 2013

Jedina referentna laboratorija u Evropskoj uniji je jasno napisala u svom izveštaju da se zbog pouzdanosti načina ispitivanja, za mleko koje ima 0.647 mikrograma po kilogramu aflatoksina ne može tvrditi da prelazi naš važeći standard, kao što se ni za mleko čiji uzorak pokazuje 0.066 mikrograma po kilogramu ne može tvrditi da prelazi standard Evropske unije.Ministar poljoprivrede Goran Knežević je istakao da se ne može na osnovu jednog dobijenog rezultata koji je na graničnim vrednostima, donositi konačna ocena o ispravnosti mleka, uzbunjivati javnost i državi nanositi ogromna ekonomska šteta.

Mleko je bezbednoJedina referentna laboratorija u Evropskoj uniji je jasno napisala u svom izveštaju da se zbog pouzdanosti načina ispitivanja, za mleko koje ima 0.647 mikrograma po kilogramu aflatoksina ne može tvrditi da prelazi naš važeći standard, kao što se ni za mleko čiji uzorak pokazuje 0.066 mikrograma po kilogramu ne može tvrditi da prelazi standard Evropske unije, izjavio je danas ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Ministar Knežević je istakao da se ne može na osnovu jednog dobijenog rezultata koji je na graničnim vrednostima, donositi konačna ocena o ispravnosti mleka, uzbunjivati javnost i državi nanositi ogromna ekonomska šteta.

Kako je objasnio ministar, ne postoje određeni proizvođači i određeno mleko koje je neispravno. Postoje samo određene proizvodne serije različitih proizvođača koje ne ispunjavaju propisane standarde, a sa njima se građani ne sreću još od 18. februara, kada su sve povučene sa rafova prodavnica.

Pravilnik o maksimalno dozvoljenim količinama aflatoksina u mleku biće usklađen sa standardima Evropske unije u što kraćem roku, u proceduri koja podrazumeva prilagođavanje još nekoliko pravnih akata koji se odnose na bezbednost hrane, kako bi se izbegla situacija da su međusobno kontradiktorni, zaključio je ministar Knežević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik